Hívjon bennünket bizlommal!

06/66 529-700

NAV online számlával kapcsolatos tudnivalók

A 2018. július 1-től kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki, akár számlázó programmal, akár számlatömbben.

A kötelezően szolgáltatandó adatok köre kibővül, az adatszolgáltatás 2018. július 1-jétől a számlának, számlával egy tekintet alá eső okiratnak az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) szerinti valamennyi kötelező adatára kiterjed. Továbbá az adatszolgáltatás elválik a bevallástól és a következők szerint teljesítendő:

  • Számlázó programmal történő számlázás esetén a számlaadatok a számlázó programból a kiállítás után azonnal, XML formátumban, interneten keresztül továbbítandók a NAV-nak.
  • nyomtatvány felhasználásával történő számlázás (vagyis kézi számlázás) esetén az adatszolgáltatást 5 naptári napon belül kell teljesíteni, mégpedig úgy, hogy a számla, a számlával egy tekintet alá eső okirat adatait webes felületen kell rögzíteni. Kézi számla esetében az adatszolgáltatási határidő rövidül akkor, ha a számla 500 000 forint vagy azt meghaladó összegű áthárított adót tartalmaz. Utóbbi esetben az adatszolgáltatás a számlakibocsátás utáni napon teljesítendő.

Az adatszolgáltatást és regisztrációt a NAV Online Számla felületén lehet elvégezni. A regisztrációhoz ügyfélkapus hozzáférésre van szükség.

Ha egy megbízható és az új, elektronikus adatszolgáltatásra alkalmas számlázóprogramot keres, akkor tekintse meg kínálatunkat: online számlázó programok
Egy professzionális számlázó programmal önnek nincs más dolga, mint regisztrálni a NAV online felületén és gondoskodni a számlázó program internet kapcsolatáról.

NAV online számlával kapcsolatos tudnivalók
Készítette Intertechnika Kft.