Hívjon bennünket bizlommal!

06/66 529-700

Online pénztárgépek átszemélyesítése

Az online pénztárgépekre vonatkozó műszaki előírásokat 1a 9/2016 (III.25.) NGM rendelet megváltoztatta. Az új követelményeknek megfelelően a pénztárgépeknek alkalmasak kell lenniük az üzemeltető váltás megvalósítására, azaz „átszemélyesítés”-re.

Átszemélyesítés minden olyan pénztárgépen megvalósítható, amely erre műszakilag alkalmas. A szoftverfrissítések ütemezése a forgalmazó kompetenciája.

Fontos: A konkrét gép átszemélyesítésre való alkalmasságáról célszerű az adott típus forgalmazójánál vagy szervizénél tájékozódni, még az adott pénztárgép megvásárlása előtt. Korábban, ha a pénztárgép üzemeltetőjének személyében változás következett be, az adóügyi ellenőrző egységet cserélni kellett. A jogszabály módosítása lehetővé tette a pénztárgép átszemélyesítését. Az átszemélyesítés funkció a pénztárgépeken a szerviz menüben kerül elhelyezésre, tehát az átszemélyesítéshez az adott pénztárgép típus szervizelésére jogosult pénztárgép műszerész segítsége szükséges.Az átszemélyesítés folyamata 2 fázisból áll:


1) Az átszemélyesítés megkezdése előtt a régi üzemeltetőnek az online gép használatának idején keletkezett naplóállományokat a 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 5. melléklet I/7.szerint adathordozóra (CD/DVD) kell írni, és azt megőrizni.


2) Átszemélyesítéshez az új üzemeltetőnek átszemélyesítési kódot szükséges beszereznie. A kód a „PTGREG” nevű nyomtatványon igényelhető ügyfélkapun keresztül. Az átszemélyesítési kód alapján a NAV szerver közli a pénztárgéppel az új üzemeltető adatait.

Online pénztárgépek átszemélyesítése
Készítette Intertechnika Kft.