Hívjon bennünket bizlommal!

06/66 529-700

Szüneteltetési kisokos


Az új koronavírus járvány okozta vészhelyzetben sokan kényszerülnek üzletük bezárására vagy a kasszáik számának csökkentésére. Ebben a helyzetben azt javasoljuk, hogy a pénztárgépek kerüljenek szüneteltetésre, mert akkor nem szükséges utánuk adatkapcsolati díjat fizetni, illetve bármikor gyorsan újra üzembe helyezhetők maradnak. Összefoglaltuk, hogy mikor és mit kell ehhez tenni, milyen feltételek mellett lehet díjmentes az időszak.

48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet (vonatkozó jogszabály)

11. Változás a pénztárgép használatában

51. § (1) Az üzemeltető az erre rendszeresített nyomtatványon köteles bejelenteni az állami adóhatóságnak a pénztárgép használatának 30 napot meghaladó szüneteltetését, a szüneteltetés megkezdésétől számított 45 napon belül.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bejelentést követően a pénztárgép csak azt követően használható újra, ha az üzemeltető az erre rendszeresített nyomtatványon bejelenti az állami adóhatóságnak a használat folytatását.


Teendők:


1. NAV felé jelezni

Először a NAV részére kell jelezni ügyfélkapun keresztül az adott pénztárgép szüneteltetését.

A PTGTAXUZ adatlap kitöltését követően 01-es lapon az 1. pontot kell megjelölni: SZÜNETELTETEM A PÉNZTÁRGÉP HASZNÁLATÁT.

A beküldés visszaigazolásaként készül az Elfogadó nyugta, amely így szintén rendelkezésre áll elektronikusan is.(Ezt a NAV bejelentést legtöbb vállalkozás esetében az ügyfélkaput kezelő könyvelő tudja elvégezni!)


FONTOS! A NAV a dokumentum feldolgozását követően beállítja a szüneteltetett státuszt, tehát ezután már szigorúan tilos használni a pénztárgépet!


A NAV felé bejelentett szünet addig van érvényben, ameddig egy újabb adatlapon nem történik meg a szüneteltetés végének bejelentése. Ehhez az ügyfékapun keresztül a PTGTAXUZ-01-es űrlapon a 2. pont bejelölése szükséges: ÚJRA SZERETNÉM HASZNÁLNI A SZÜNETELTETETT PÉNZTÁRGÉPET. Erről is küld a NAV elfogadó nyugtát.2. Mobiladat szolgáltató felé jelezni

Amennyiben a NAV-hoz történő szüneteltetés bejelentést követően szeretne díjfizetési mentességet kapni a szüneteltetéssel érintett időszakról, akkor ezt jeleznie kell az Ön mobiladat szolgáltatója felé is, pénztárgépenként eltérő lehet a szolgáltató! (pl: Mobiladat Kft vagy Magyar Telekom Nyrt. vagy No Roaming Kft )

Erre azért van szükség, mert a NAV nem értesíti a szüneteltetésről a mobiladat szolgáltatót, így ha az Előfizető nem jelzi a szünetelést, akkor az adatkapcsolati szolgáltatást kötelesek vagyunk folyamatosan biztosítani a szünet idején is.

Az adatkapcsolat szüneteltetéséhez a weboldalunkon megtalálhatja az Önnek megfelelő nyomtatványt: Letöltések

A szüneteltetési nyilatkozatot aláírás után bescannelve vagy postán el kell juttatni a mobiladatszolgáltatóhoz. Ehhez esetenként szükséges csatolni a NAV-hoz beküldött PTGTAXUZ nyomtatványt és az elfogadó nyugtát is!3. A szüneteltetés végének jelzése

A szüneteltetés befejezését az Előfizető köteles bejelenteni a NAV mellett a Mobiladat szolgáltatónak is!

Ehhez szükséges esetenként a Szüneteltetés megszüntetése nyilatkozatot kitölteni (a nyomtatvány megtalálható weboldalunkon a Letöltések menüpont alatt) , aláírni, majd bescannelve vagy lefotózva elküldeni a mobiladat szolgáltatóhoz vagy telefonon intézni a visszakapcsolást. Ehhez is szükséges csatolni a szüneteltetés befejezéséről beküldött PTGTAXUZ nyomtatványt és az elfogadó nyugtát is! Ezt követően tudják csak a szolgáltatók visszakapcsolni az adatkapcsolati SIM kártyát.


A NAV felé bejelentett szünet addig van érvényben, ameddig egy újabb adatlapon nem történik meg a szüneteltetés végének bejelentése.

Ehhez az ügyfékapun keresztül a PTGTAXUZ-01-es űrlapon a 2. pont bejelölése szükséges: ÚJRA SZERETNÉM HASZNÁLNI A SZÜNETELTETETT PÉNZTÁRGÉPET.Erről is küld a NAV elfogadó nyugtát.


FONTOS! Amennyiben a mobiladat szolgáltató felé nem jelzi a szüneteltetés befejezését, és esetleg újra használni kezdi a pénztárgépet, az nem fog kommunikálni a NAV szerverével, így nem tudja beküldeni az adatokat, ezért pedig a NAV bírságolhat!

A NAV és a pénztárgép Sim kártya (mobiladat) szolgáltatója független egymástól!