Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

NAS rendszer kiépítése

Szeretné digitális adatait biztonságban tudni?

Ezért van szüksége Önnek és családjának is NAS eszközre:

 

Az adatmentés alapvető eszköze mostanában a felhő vagy egy USB meghajtó. Mindegyiknek vannak azonban hátulütői, ezért lehet jó választás otthonra vagy akár munkahelyre is egy NAS.

 

Hány fényképet és videót készít egy nap? Lassan elfogy a hely a telefonján vagy a laptopján? Mindannyiunk számára ismerős probléma, hogy egyre több digitális fájlt hozunk létre, és ezek ráadásul számos eszközön elszórva találhatók. A NAS viszont egy olyan biztonságos központi adattárolási megoldást kínál, amellyel egyetlen helyen foghatja össze adatait, amelyeket ráadásul bárhonnan elérhet és biztonságosan oszthat meg másokkal is.

A nyilvános felhőszolgáltatások két legnagyobb hátránya, hogy ezek használata esetén más kezébe kell adnunk az adatainkat, ráadásul gyakran magas havi előfizetési díjat kell fizetnünk. Az USB-meghajtókkal pedig az a probléma, hogy menet közben nem lehet hozzáférni a rajtuk tárolt adatokhoz, és automatikus biztonsági mentés beállítására sincs lehetőség, ami adatvesztéshez vezethet.

 

A NAS a legjobb választás a modern otthonok adatkezelési igényeinek kielégítésére.

De mi is az a NAS? A név a hálózati adattároló, Network Attached Storage név rövidítése, az ilyen eszközök az otthoni vagy irodai hálózathoz csatlakoztatható intelligens adattárolási megoldások. A NAS eszközön családja és munkatársai összes fájljának van helye, legyen szó fontos dokumentumokról, értékes fényképekről, vagy akár zene- vagy filmgyűjteményéről. A NAS számos további szolgáltatást is kínál: ezeket, valamint a fájlokat böngészőből és alkalmazásainkból, az interneten keresztül bármikor elérheti.

 

PC és Mac rendszerű számítógépek automatikus biztonsági mentése

A Drive lehetővé teszi, hogy egyetlen központi NAS eszközről különböző PC/Mac rendszerű számítógépekre szinkronizálja fájljait. A Drive ezenfelül támogatja az előző verziók helyreállítását, és megkönnyíti a fájlok helyi számítógépek közötti megosztását. Ha Mac rendszert használ, a számítógépről a Time Machine segítségével is biztonsági mentést készíthet a Synology NAS eszközre.

Legfontosabb funkciói:

 • Kapunk egy újabb meghajtót a számítógépünkön azzal a különbséggel, hogy fizikailag ezt nem kell behelyezni semmilyen portba vagy üres helyre, elég csupán az eszközhöz csatlakozni vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolattal.
 • Beállítható biztonsági opciók, így minden felhasználó csak azt éri el amit megenged számára a protokol, ez vállalati, de akár otthoni esetekben is igen fontos.
 • Mindenhonnan elérhető ahol internetkapcsolat van. Az eszköz is lehet asztali PC-től kezdve egyszerűbb okostelefonig szinte bármi.
 • Alacsony energiafogyasztás. Célhardverről van szó így nincsenek rajta feleslegesen hőtermelő és energiafogyasztó alkatrészek és perifériák. Egy asztali számítógép fogyasztásának töredékéből tudjuk üzemeltetni.
 • A tárolóképesség gyakorlatilag csak rajtunk múlik, hiszen a több hellyel rendelkező NAS-okba több merevlemezt is elhelyezhetünk amivel napjainkban minden további nélkül elérhető a 10GB feletti összkapacitás.
 • Hála a grafikus felületnek és a segédprogramoknak nincs szükség komolyabb tudásra egy alapkonfiguráció beállításához.
 • A maximális sebesség/biztonság megszállotjainak RAID tömbök kezelésére is lehetőség nyílik.
 • A médiaszerver bekapcsolásával okosTV-vel és egyéb kivetítővel is tud kommunikálni az eszköz külön lejátszó nélkül
 • Mailszerver, így gyakorlatilag saját levélküldő szolgáltatást készíthetünk.
 • FTP szerver, amivel egyszerűen tudunk oda-vissza mozgatni állományokat a NAS-ra és arról az eszközünkre
 • P2P szerver, amivel torrentek letöltése és visszaosztása egyszerűsödik le lényegesen
 • Webszerver, amivel weboldalainkat is saját magunk tudjuk működtetni