Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Zászlós zöldség-gyümölcs jelzések a boltokban

 

 

2020 július 15-től minden nem előre csomagolt gyümölcs és zöldség esetében kötelező jelölni a boltokban, hogy melyik országból származik. A hazai termékeket pedig zászló jelzi, hogy jobban láthatóvá váljanak.

Ha egy bolt több országból érkezett árut kínál, világosan el kell különítenie, melyik termék honnan érkezett. A nem előre csomagolt, friss vagy hűtött sertéshús értékesítésekor már 2020 január 15-e óta fel kell tüntetni az állat származási helyét és – ha eltérő,- a vágási helyét is.

Nemzeti zászlóval is kötelező feltüntetni a nagyobb boltok húspultjaiban kapható nem előre csomagolt, friss sertéshúsok származási helyét.

A nem előre csomagolt, Magyarországon termesztett zöldség és gyümölcs esetében pedig nem elég a származási országot szövegesen feltüntetni: az országzászlót is meg kell jeleníteni. A szabályozás a termelői piacokat nem érinti. A feliratot elektronikus vagy fizikai hordozón kell látnunk, a származási ország helyének legalább 5 milliméter, azaz fél centis betűkkel kell látszódnia. Zászlót csak akkor kötelező kitenni a pultba, ha a termék magyar.
A cél, hogy a fogyasztók könnyebben tudjanak tájékozódni, ha előnyben részesítenék a magyar húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket.


Forrás:
Agrárminisztérium:  33/2020. (VI. 26.) AM rendelete az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet